Kā veicas ar cūku medībām?
Loti labi, medījam intensīvi:
Tikai pērnos sivēnus:
Vēl nemedījam, jo par agru:

atbildes>>
- [Gaļas pirmapstrāde]
- [ Gaļas pūdēšana!]
- [ Brieža gaļas receptes]


Gaļas pūdēšana!

         Daudzi mednieki noteikti ir dzirdējuši par gaļas pūdēšanu, bet noteikti lielākajai daļai tas ir tikai mistisks termins, kurš savā būtībā tā arī neko neizsaka un tā praktiskā nozīme nav zināma.

         Tātad ķeramies vērsim pie ragiem un mēģinam noskaidrot, kas tad tas ir.

          Gaļas pūdēšana

          Neilgi pēc dzīvnieka nokaušanas, tā muskuļi sastingst, un iziet caur ķīmisku procesu ko sauc par "Rigor Mortis". Šim terminam latviešu valodā tieša tulkojuma diemžēl vēl nav. Kad sastingšanas process ir beidzies, sākas dabiskais gaļas nogatavināšanās process. Procesā piedalās enzīmi, kas ir jebkura dzīvnieka gaļā. Enzīmi sadala muskuļaudus, atkarībā no to lieluma un temperatūras ilgst arī gaļas   nogatavināšanās process. Kvalitatīva liellopu gaļa tiek gatavināta 2-4 nedēļas pirms tā nonāk līdz pircējam.
           Nogatavināšana vai pūdēšana nenozīmē vienkārši atstāt gaļu karājamiems. Ļoti svarīgi ir sekot telpas sanitārajiem apstākļiem, gaisa temperatūrai, mitrumam un cirkulācijai.
           Nogatavināta gaļa kļūst mīkstāka un uzlabojas tās garša. Nepatīkama garša un smaka ir slikti vai nepareizi nogatavinātas gaļas pazīmes.  

Padomi pareizai kautķermeņa sagatavošanai un nogatavināšanai.

Ar asu nazi pēc iespējas ātrāk uzšķērst medījumu un atbrīvot to no visiem iekšējiem orgāniem. Pēc iekšējo orgānu izņemšanas ieteicams ar aukstu ūdeni izskalot vēdera dobumu, tas izskalos asinis un atdzesēs kautķermeni. Ir ļoti svarīgi lai kautķermis tiktu atdzesēts pēc iespējas ātrāk. Atkarībā no gadalaika un apstākļiem atdzesēšanas metodes var būt dažādas, ziemā pietiks ja vienkārši ar koku nofiksēt atvērtu vēdera dobumu, karstā vasarā vēdera dobuma var iebērt ledu. Pirms gaļu atstāj nogatavināties, tai vajadzētu būt tīrai un sausai, to var gatavināt gan pakarot visu kautķernmeni, gan arī atsevišķus izgrieztus gabalus. Galvenie nosacījumi ir gaisa temperatūra 4-5 grādi pēc Celsija. Pūdēšanas laikā nav nepieciešamības gaļu ne kādi papildus apstrādāt. Pūdēšanu vai nogatavināšanu praktiski ikdienā var veikt ledusskapī, ja gaļu ir paredzēts lietot pēc ilgāka laika un Jūs vēlaties to iesaldēt, tad pūdēšanas procesu būtu ieteicams veikt pirms gaļas iesaldēšanas, bet svarīgi ir atcerēties ka pašu nogatavināšanas procesu vajadzētu pārtraukt dienu ātrāk, jo kausējot gaļu pūšanas process turpināsies, iesaldējot pilnīgi nogatavinātu gaļu un pēc tam to atkausējot pus dienas laikā garša un smarža var būtiski pasliktināties. Lai uzlabotu gaļas mīkstumu un garšu nogatavināt vajag gandrīz jebkuru medījumu, izņemot mežacūku, kuras gaļa parasti ir daudz mīkstāka.

Nogatavināšanas / Pūdēšanas laiki

Briedis 5-7 dienas

Stirna 3-5 dienas

Atkarībā no medījuma lieluma, jo lielāks medījums vai gabals, laiks ir garāks.

             


   

 

 


Šis domēns tiek tirgots.

Cena par: medibas.lv - Euro 1999.

Citi domēni - tirdzniecībā:
dvd.lv - Euro 1399.
33.lv - Euro 1999.


Uzziņai e-pasts: info@3dati.lv


Komentāri:

Atpakaļ...

Izstrādāts: evolution.lv